środa, 18 lipca 2012

8. smażone paluszki z cukinii z sosem czosnkowym


ostatnio mamy w domu spore zapasy cukinii, więc staram się ją wykorzystać jak tylko mogę. te paluszki są bardzo szybkie w przygotowaniu, ale jakże dobre. na szybki obiad lub dodatek do niego :)


Składniki na caaałą michę paluszków:
4 średnie cukinie
2 jajka + 0,5 szklanki mleka

a na panierkę (moją własną :))
1,5 szklanki bułki tartej
2 łyżki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 kosteczka przyprawy czosnek w minikostkach (Knorr)
2 ząbki czosnku

+ olej do smażenia


Cukinię obieramy, kroimy na paluszki (tak jak na zdjęciu). W misce mieszamy roztrzepane jajka i mleko. Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą, sól, pieprz, kruszymy czosnek z kosteczki i dodatkowo dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy. Nasze paluszki kolejno maczamy jajku z mlekiem, a następnie w panierce. Należy je smażyć na małym ogniu prze około 8 minut (po 4 na każdą stronę) do miękkości.

Ja swoje podałam z gotowym sosem czosnkowym, ale jeśli takiego nie macie to możecie sami zrobić.

Sos czosnkowy:
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1 kosteczka przyprawy czosnek w minikostkach (Knorr)

Czosnek przeciskamy przez praskę do miseczki, a ten w kostce kruszymy dokładnie. Dodajemy jogurt i majonez, mieszamy i... Gotowe! Smacznego! :)


Przepis bierze udział w akcji: 

2 komentarze:

  1. Przepis bardzo fajny, ale odradzam wszelkiego rodzaju kostki. Naprawdę jak się doda czosnek to nie potrzebne jest dodawanie jeszcze czosnku w kostce! Gotowego sosu czosnkowego nie wzięłabym do ust - po co, skoro można zrobić samemu z całkowicie naturalnych składników. A po co ta kostka do panierki? Odradzam posiłkowanie się tego rodzaju przyprawami, które są tak naprawde sztuczne. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po prostu uwielbiam czosnek i ciągle mi go mało, a nie było suszonego, więc dałam kosteczkę. ale będę na przyszłość pamiętać :)

      Usuń

dziękuję za odwiedziny! będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz tutaj swój ślad! :)