ciasto bardzo szybkie w przygotowaniu, równie szybko znika :) delikatne, lekkie.
a ta kruszonka... mmm :)
a po oryginalny przepis zapraszam tutaj :)
Składniki:
2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 szklanka maślanki
0,5 szklanki oleju
3 roztrzepane jajka
1 duże opakowanie brzoskwiń w puszce
Kruszonka:
6 łyżek mąki
3 łyżki cukru
60g masła
W dużej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier zwykły i waniliowy oraz proszek do pieczenia. W drugiej łączymy ze sobą mokre składniki: maślankę olej i jajka. Mokre składniki wlać do miski z suchymi, aż powstanie gładka masa.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na nim układać pokrojone w 8 kawałki brzoskwiń. Składniki na kruszonkę zagnieść do utworzenia się grudek, a następnie posypać nimi ciasto.
Piec ok. 50 minut w temp. 175°C.
Smacznego! :)
Taka leciutka chrupiąca kruszonka.. po prostu z nieba spadłaś mi z tym ciastem,.. :)
OdpowiedzUsuńMożna pomarzyć o wolnej chwili spędzonej z kawałkiem takiego cuda:)
pyszniutkie ciacho , brzoskwinki <3
OdpowiedzUsuńpuszyste, delikatne, z brzoskwinkami!
OdpowiedzUsuńzakochałam się w tym przepisie:)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)
Wydaje się delikatne w smaku i tak apetycznie wygląda, że jestem pewna, że nie mogłabym mu się oprzeć.
OdpowiedzUsuńTo ciacho wygląda pysznie! :) Zapisuję na swoją listę oczekujących :)
OdpowiedzUsuńWpadłam na tego bloga szukając inspiracji w kuchni i już wiem że często będę na niego zaglądać. Super go piszesz i przepisy są łatwe i super wyglądają. Właśnie ukroiłam sobie kawałek tego ciasta. Jest pyszne, takie pulchniutkie.
OdpowiedzUsuńDzisiaj mam zamiar zrobić także te miniplacuszki z ziemniaków, mam nadzieje że wyjdą.Pozdrowienia i wytrwałości w pisaniu bloga ;D
ooo, super, że się podoba :))
Usuńwpadlam tu bo chciałam proste szybkie ciacho żeby wypróbować nowy piekarnik:) a wyprobowalam nowy niesamowity przepis:) dziekuje bardzo , ciacho przepyyyyszne:)
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło :)
UsuńBardzo dużo ciast mi wychodzi zakalec ale nie ten !! :D Jest rewelacyjne. Często daję jabłka zamiast brzoskwiń no i mniej cukru do ciasta ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Mam zamiar wkrótce upiec to ciasto, na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie, a poza tym zachęcają mnie pozytywne opinie w komentarzach:) Chcę zapytać, czy składniki mokre (a potem mokre z suchymi) mieszać mikserem, czy lepiej nie? Czy to robi jakąś różnicę?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
mieszałam mikserem i wszystko było ok :))
Usuńpozwolę sobie powiedzieć, że ja mieszam trzepaczką i też świetnie wychodzi:)
UsuńUpiekłam i rodzinka była zachwycona. Dziękuję za przepis. Nie raz z niego skorzystam ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Kasia