delikatne placuszki, bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu!
Składniki na około 12 sporych placuszków:
3 średnie cukinie
2 ząbki czosnku
1 cebula
6-7 łyżek mąki
2 jajka
sól
pieprz
olej do smażenia
Cukinie myjemy i ścieramy na tarku, na grubych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy, także ścieramy, z tym, że na małych oczkach.
Dodajemy mąkę i całe jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do osiągnięcia gładkiej i jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor na małym ogniu, aby nie przypalić placuszków.
Możemy placuszki podawać z sosem czosnkowym, lub tak jak placki ziemniaczane z serkiem wiejskim. Smacznego! :)
świetne.... Ja cukinię zawsze dodawałam do tartych ziemniaków, takie mieszane placuszki. Albo robiłam z płatkami owsianymi i otrębami (ze względu na dietę dziecka...). Twój przepis inspirujący, pozdrawiam....
OdpowiedzUsuń