piątek, 6 lipca 2012

4. placuszki z cukinii


delikatne placuszki, bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu!

Składniki na około 12 sporych placuszków:
3 średnie cukinie
2 ząbki czosnku
1 cebula
6-7 łyżek mąki
2 jajka
sól
pieprz
olej do smażenia

Cukinie myjemy i ścieramy na tarku, na grubych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy, także ścieramy, z tym, że na małych oczkach. 


Dodajemy mąkę i całe jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do osiągnięcia gładkiej i jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor na małym ogniu, aby nie przypalić placuszków.



Możemy placuszki podawać z sosem czosnkowym, lub tak jak placki ziemniaczane z serkiem wiejskim. Smacznego! :)

1 komentarz:

  1. świetne.... Ja cukinię zawsze dodawałam do tartych ziemniaków, takie mieszane placuszki. Albo robiłam z płatkami owsianymi i otrębami (ze względu na dietę dziecka...). Twój przepis inspirujący, pozdrawiam....

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny! będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz tutaj swój ślad! :)