delikatna aromatyczna ryba, rozpływa się w ustach. no co tu dużo mówić: niebo w gębie!
Składniki na porcję dla 5-6 osób:
- 5 średnich filetów z soli
do marynaty:
- sok z połówki cytryny
- posiekany koperek (kilka pęczków)
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 2 łyżeczki czosnku suszonego (sproszkowanego)
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki mieszamy i zalewamy nimi pokrojoną na drobniejsze kawałki rybę. Najlepiej pozostawić ją na całą noc, aby dobrze nabrała aromatu, najkrócej na 2 godzinki.
Po zamarynowaniu rybę podsmażamy na wolnym ogniu na patelni na maśle. Przekładamy ją następnie do naczynia żaroodpornego.
Na sos potrzebne:
- 1 śmietana 18%
- 50ml śmietanki 30%
- 50ml mleka
- 1 opakowanie sosu do ryb Winiary (takiego)
- posiekany koperek
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy w garnuszku. Tak przygotowany sos wylewamy na rybę w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wstawiamy na piekarnika nagrzanego do 125°C i wkładamy na ok. 30 minut. W tym czasie my mamy czas na obranie ziemniaków i ugotowanie ich oraz zrobienie surówki (ja zrobiłam "mizerię" z pomidorów :))
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny! będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz tutaj swój ślad! :)