piątek, 20 lipca 2012

9. delikatna ryba w sosie koperkowo-czosnkowym


delikatna aromatyczna ryba, rozpływa się w ustach. no co tu dużo mówić: niebo w gębie!


Składniki na porcję dla 5-6 osób:
- 5 średnich filetów z soli
do marynaty:
- sok z połówki cytryny
- posiekany koperek (kilka pęczków)
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 2 łyżeczki czosnku suszonego (sproszkowanego)
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki mieszamy i zalewamy nimi pokrojoną na drobniejsze kawałki rybę. Najlepiej pozostawić ją na całą noc, aby dobrze nabrała aromatu, najkrócej na 2 godzinki.

Po zamarynowaniu rybę podsmażamy na wolnym ogniu na patelni na maśle. Przekładamy ją następnie do naczynia żaroodpornego.

Na sos potrzebne:
- 1 śmietana 18%
- 50ml śmietanki 30%
- 50ml mleka
- 1 opakowanie sosu do ryb Winiary (takiego)
- posiekany koperek
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy w garnuszku. Tak przygotowany sos wylewamy na rybę w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wstawiamy na piekarnika nagrzanego do 125°C i wkładamy na ok. 30 minut. W tym czasie my mamy czas na obranie ziemniaków i ugotowanie ich oraz zrobienie surówki (ja zrobiłam "mizerię" z pomidorów :))

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny! będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz tutaj swój ślad! :)