czwartek, 23 sierpnia 2012

najlepsze pod słońcem kremówki papieskie!


najlepsze jakie jadłam, najpyszniejsze na całym świecie. a w dodatku robi się je z łatwością! przepis pochodzi od Pani Kasi ze Słodkich Fantazji. :)


Składniki:

2 opakowania ciasta francuskiego

3 szklanki mleka
4 jajka
200g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
140g mąki
1 opakowanie (200g) masła dobrej jakości w temp. pokojowej

cukier puder do oprószenia


Obydwa ciasto francuskie pieczemy po kolei na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 15 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu ich na złotobrązowy kolor delikatnie nakłuwamy je widelcem i spłaszczamy.

Teraz możemy zabrać się za krem.

Do większego garnka wlewamy 2 szklanki mleka i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż będzie gorące. W tym czasie w misce mieszamy mikserem na średnich obrotach pozostałą 1 szklankę mleka, jajka, cukier zwykły i waniliowy oraz mąkę. Tak przygotowaną mieszaninę wlewamy do gorącego mleka. Mieszamy ciągle, aż nasza masa zgęstnieje jak budyń. Po tym musimy ją przykryć folią aluminiową i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Kiedy masa już wystygnie, ucieramy masło do gładkości. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce budyniu, nadal miksując. Kiedy krem będzie miał już gładką konsystencję, wykładamy go na jeden z blatów z ciasta francuskiego i wyrównujemy, a następnie przykrywamy drugim blatem. Tak przygotowane ciasto wkładamy na ok. 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie ciasto oprószamy cukrem pudrem i możemy się delektować jego słodyczą. Smacznego :)

15 komentarzy:

  1. wygląda cudnie, a ten kremik... obłęd! :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj kusisz tymi pysznościami...:) Jeden kawałeczek dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. genialny przepis:) zapisuje ;)
    ii ten krem budyniowy <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ cudnie wyglądają. :) Chciałoby się chwycić po jedną.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nominowałam Twojego bloga do Versatile Blogger Award ;). http://www.odrobinaprzyjemnosci.blogspot.com/2012/08/pare-sow-o-mnie.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pilne pytanie-czy mąka do kremu ma być zwykła np.tortowa,zwykła pszenna czy ziemniaczana?

    OdpowiedzUsuń
  7. nie ma czegos takiego jak opakowanie cukru waniliowego, naucz sie czytac, w sklepach jest cukier waniliNowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://www.japart.pl/images/catering/dodatki_do_ciast/cukier_waniliowy.jpg pozdrawiam! :D

      Usuń
  8. Znalazłam Twój przepis daaaaawno temu. Teraz jest on jednym z moich ulubionych :) uwielbiam kremówki, zawsze wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Planuje wykonac samodzielnie to ciacho, ale jako facet mowie dam rade ;-)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny! będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz tutaj swój ślad! :)