najlepsze jakie jadłam, najpyszniejsze na całym świecie. a w dodatku robi się je z łatwością! przepis pochodzi od Pani Kasi ze Słodkich Fantazji. :)
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
3 szklanki mleka
4 jajka
200g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
140g mąki
1 opakowanie (200g) masła dobrej jakości w temp. pokojowej
cukier puder do oprószenia
Obydwa ciasto francuskie pieczemy po kolei na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 15 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu ich na złotobrązowy kolor delikatnie nakłuwamy je widelcem i spłaszczamy.
Teraz możemy zabrać się za krem.
Do większego garnka wlewamy 2 szklanki mleka i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż będzie gorące. W tym czasie w misce mieszamy mikserem na średnich obrotach pozostałą 1 szklankę mleka, jajka, cukier zwykły i waniliowy oraz mąkę. Tak przygotowaną mieszaninę wlewamy do gorącego mleka. Mieszamy ciągle, aż nasza masa zgęstnieje jak budyń. Po tym musimy ją przykryć folią aluminiową i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Kiedy masa już wystygnie, ucieramy masło do gładkości. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce budyniu, nadal miksując. Kiedy krem będzie miał już gładką konsystencję, wykładamy go na jeden z blatów z ciasta francuskiego i wyrównujemy, a następnie przykrywamy drugim blatem. Tak przygotowane ciasto wkładamy na ok. 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie ciasto oprószamy cukrem pudrem i możemy się delektować jego słodyczą. Smacznego :)
wygląda cudnie, a ten kremik... obłęd! :)))
OdpowiedzUsuńOj kusisz tymi pysznościami...:) Jeden kawałeczek dla mnie :)
OdpowiedzUsuńzapraszam :)
Usuńkremowki *.* ale kusisz!
OdpowiedzUsuńmm pyszności!
OdpowiedzUsuńszybka kremówka to lubię
OdpowiedzUsuńgenialny przepis:) zapisuje ;)
OdpowiedzUsuńii ten krem budyniowy <3
Ależ cudnie wyglądają. :) Chciałoby się chwycić po jedną.
OdpowiedzUsuńNominowałam Twojego bloga do Versatile Blogger Award ;). http://www.odrobinaprzyjemnosci.blogspot.com/2012/08/pare-sow-o-mnie.html
OdpowiedzUsuńMam pilne pytanie-czy mąka do kremu ma być zwykła np.tortowa,zwykła pszenna czy ziemniaczana?
OdpowiedzUsuńzwykła :)
Usuńnie ma czegos takiego jak opakowanie cukru waniliowego, naucz sie czytac, w sklepach jest cukier waniliNowy
OdpowiedzUsuńhttp://www.japart.pl/images/catering/dodatki_do_ciast/cukier_waniliowy.jpg pozdrawiam! :D
UsuńZnalazłam Twój przepis daaaaawno temu. Teraz jest on jednym z moich ulubionych :) uwielbiam kremówki, zawsze wychodzą :)
OdpowiedzUsuńPlanuje wykonac samodzielnie to ciacho, ale jako facet mowie dam rade ;-)
OdpowiedzUsuń