sobota, 4 sierpnia 2012

17. najlepsze pod słońcem ciasto z jagodami!


przepyszne ciasto z jagodami, najlepsze pod słońcem! po prostu rozpływa się w ustach. a przepis pochodzi z mojewypieki.com



CIASTO:
3 3/4 szklanki mąki pszennej
1 1/2 (375g) kostki margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek cukru pudru
7 żółtek

Z podanych składników zagnieść ciasto i wsadzić do zamrażarki na około 2 godziny. Po tym czasie 60% ciasta rozwałkować, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec przez 15 minut w temperaturze 175°C. Pozostałą część ciasta wsadzić znów do zamrażarki.

Kiedy spód będzie już podpieczony i przestudzony możemy zabrać się za robienie pianki.

PIANKA:
7 białek
1 1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 opakowania (po 60g) budyniu waniliowego
3/4 szklanki oleju
+ JAGODY

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Po tym, stopniowo, drobnymi porcjami dodajemy cukier i cukier waniliowy. Po dokładnym ubiciu, zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy proszek budyniowy, ciągle mieszając. Na końcu wlewamy olej i miksujemy pomału do połączenia się składników.

Masę piankową wykładamy na podpieczony spód i obficie posypujemy jagodami. Na wierzch ścieramy na tarku pozostałą część ciasta z zamrażarki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C  na ok. 40-45 minut.

Po upieczeniu zostawiamy ciasto do przestudzenia. Następnie wyciągamy je z formy, przekładamy na deseczkę, obficie posypujemy cukrem pudrem i już możemy się delektować!

Smacznego! :)

6 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie!
    Gdyby tak można było sięgnąć po kawałek...

    OdpowiedzUsuń
  2. witaj! jestem tu chyba pierwszy raz...
    wiesz, mam lat 17 ;] i zaczęłam mając 15.
    naprawdę, świetnie się spisujesz w kuchni. cieszę się, że
    bliskie mi, a nawet jeszcze moje pokolenie, tak garnie się
    do kuchni ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pysznie wygląda :) Takie typowe, letnie ciacho, idealne do weekendowej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobione :) stoi właśnie gotowe na stole- smaczne !! polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyborne! Zjedliśmy dziś na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto jest poprostu przesmaczne,rozpływa się w ustach.robię już drugi raz,godne polecenia.dziękuję ci Alu.

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny! będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz tutaj swój ślad! :)