przepyszne ciasto z jagodami, najlepsze pod słońcem! po prostu rozpływa się w ustach. a przepis pochodzi z mojewypieki.com
CIASTO:
3 3/4 szklanki mąki pszennej
1 1/2 (375g) kostki margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek cukru pudru
7 żółtek
Z podanych składników zagnieść ciasto i wsadzić do zamrażarki na około 2 godziny. Po tym czasie 60% ciasta rozwałkować, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec przez 15 minut w temperaturze 175°C. Pozostałą część ciasta wsadzić znów do zamrażarki.
Kiedy spód będzie już podpieczony i przestudzony możemy zabrać się za robienie pianki.
PIANKA:
7 białek
1 1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 opakowania (po 60g) budyniu waniliowego
3/4 szklanki oleju
+ JAGODY
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Po tym, stopniowo, drobnymi porcjami dodajemy cukier i cukier waniliowy. Po dokładnym ubiciu, zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy proszek budyniowy, ciągle mieszając. Na końcu wlewamy olej i miksujemy pomału do połączenia się składników.
Masę piankową wykładamy na podpieczony spód i obficie posypujemy jagodami. Na wierzch ścieramy na tarku pozostałą część ciasta z zamrażarki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na ok. 40-45 minut.
Po upieczeniu zostawiamy ciasto do przestudzenia. Następnie wyciągamy je z formy, przekładamy na deseczkę, obficie posypujemy cukrem pudrem i już możemy się delektować!
Smacznego! :)
Wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńGdyby tak można było sięgnąć po kawałek...
witaj! jestem tu chyba pierwszy raz...
OdpowiedzUsuńwiesz, mam lat 17 ;] i zaczęłam mając 15.
naprawdę, świetnie się spisujesz w kuchni. cieszę się, że
bliskie mi, a nawet jeszcze moje pokolenie, tak garnie się
do kuchni ;]
Ale pysznie wygląda :) Takie typowe, letnie ciacho, idealne do weekendowej kawy :)
OdpowiedzUsuńzrobione :) stoi właśnie gotowe na stole- smaczne !! polecam
OdpowiedzUsuńWyborne! Zjedliśmy dziś na obiad :)
OdpowiedzUsuńciasto jest poprostu przesmaczne,rozpływa się w ustach.robię już drugi raz,godne polecenia.dziękuję ci Alu.
OdpowiedzUsuń