czwartek, 16 sierpnia 2012

domowy sos słodko-kwaśny do spaghetti


pyszny, domowy sos słodko-kwaśny. szybki w przygotowaniu i bez zbędnych konserwantów. naprawdę polecam :)

Składniki:
1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
2 puszki pomidorów lub 1 kg obranych ze skórki i pokrojonych na ćwiartki pomidorów
1 puszka ananasów
1 duża papryka
1/2 puszki kukurydzy
1 marchewka
2 łyżki cukru
1 cytryna
3 ząbki czosnku
+ przyprawy wg uznania: sól, pieprz, czosnek, bazylia, papryka słodka i chili
oraz 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy pomidory, mieszamy. Ananasy jak i paprykę również kroimy na drobną kostkę i wsypujemy, sok z puszki z ananasami wlewamy do sosu. Dodajemy kukurydzę i pokrojoną drobno marchewkę. Następnie do sosu wyciskamy sok z jednej cytryny i wsypujemy cukier oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy przyprawy wg uznania i na koniec zagęszczamy mąką. :)

A jeśli chcecie, to do sosu można dodać smażonego kurczaka.


Sos świetnie komponuje się z makaron spaghetti czy chińszczyzną, ale równie dobrze można go "zapakować" do słoiczków i zawekować.


Smacznego! :)


Przepis bierze udział w akcjach:

   

4 komentarze:

  1. Po słodkich dniach własnie mam ochotę na coś wytrawnego:)
    Fajny pomysł:))

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny! będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz tutaj swój ślad! :)