piątek, 10 sierpnia 2012

20. ekspresowy kurczak w sosie czosnkowo-koperkowym


wiem, że zdjęcie takie mało zachęcające (:D), ale sam kurczak był pyszny. przepis dla czosnkoholików :D


Składniki:
pierś z kurczaka (1 podwójna)
1 śmietana 18% (330ml)
2/3 kubka mleka (użyłam kubka ze śmietany)
3 ząbki czosnku
pęczek koperku
sól
pieprz
masło do smażenia
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub pszennej rozpuszczonej w zimnej wodzie (opcjonalnie)

Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy na patelni na maśle. W momencie, gdy kurczak jest już podsmażony, wlewamy śmietanę, mleko i mieszamy. Dodajemy 3 starte lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekany pęczek koperku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos będzie wydawał się Wam zbyt rzadki, to dodajcie do niego mąkę rozpuszczoną w wodzie i wymieszajcie.

No to smacznego :)

5 komentarzy:

  1. O, to byłoby genialne z makaronem! :) Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do ryżu, makaronu, ziemniaczków. do wszystkiego :)

      Usuń
  2. Takich rzeczy nie łączy się z makaronem. Ale jak kto woli ;)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny! będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz tutaj swój ślad! :)