poniedziałek, 11 marca 2013

Tort "Dulce de Leche"


czyli po prostu tort kajmakowy! lekki biszkopt nasączony alkoholem przełamany bardzo słodką karmelową masą! pysznoooości! :)


Wszystkie składniki podaję w proporcji na tortownicę o średnicy 23cm.

Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta  szpatułką.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170ºC około 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę.  Po całkowitym wystygnięciu oddzielić biszkopt od formy i przekroić na 3 części.

Masa śmietanowo-karmelowa:
500 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
250g mascarpone
1 puszka masy krówkowej (500g)

Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. W osobnym naczyniu wymieszać mascarpone i masę krówkową. Dodać je do śmietany, krótko zamieszać do połączenia.

Dodatkowo:
1/4 szklanki wódki
sok wyciśnięty z jednej cytryny
migdały w płatkach i 1/4 puszki masy krówkowej do dekoracji

Całość:
Ułożyć jeden blat biszkoptu na paterze i nasączyć go wódką wymieszaną z sokiem z cytryny, nałożyć masę śmietanowo-karmelową. Tak samo postąpić z kolejnymi blatami. Wyłożyć masę także na boki. Wierzch tortu udekorować dowolnie masą krówkową i posypać migdałami w płatkach.

Smacznego! :)




11 komentarzy:

dziękuję za odwiedziny! będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz tutaj swój ślad! :)