pulchniutkie i pyszne drożdżówki, idealne na chłodne wieczory do szklanki ciepłego mleka. i chociaż ich wykonanie zajmuje chwilę czasu, to gra jest warta świeczki! zatem zapraszam :)
a przepis zmodyfikowany, znaleziony na mojewypieki.com :)
na rozczyn:
20g drożdży
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
1/4 szklanki ciepłego mleka
Drożdże pokruszyć do naczynia, dodać pozostałe składniki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut.
na ciasto:
2/3 szklanki ciepłego mleka
2,5 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
1 roztrzepane jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki roztopionego masła
Wszystkie składniki umieścić w misce. Nie dosypywać więcej mąki, by ciasto nie było zbyt twarde. Wyrobić ciasto i uformować w kulę, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
składniki na nadzienie:
175g zmielonych orzechów laskowych
100g cukru
80g śmietany kremówki
1/2 łyżeczki cynamonu
50ml likieru Baileys
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, formując z nich kulki. Każdą część rozwałkować na placuszek. Na wierzchu posmarować nadzieniem. Następnie zwinąć razem z nadzieniem, w taki sposób jak zwijamy naleśniki. Następnie naleśnik złożyć na pół. Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry. Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca (tutaj wszystko w wersji ze zdjęciami :) Ułożyć na blaszce w sporych odstępach
Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple na 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, by były rumiane.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut.
Smacznego! :)
Przepyszne drożdżowe cacuszka:-).
OdpowiedzUsuńjak są baileysem to są warte każdej pracy <3
OdpowiedzUsuńPS. Pozdrawiam i zapraszam do konkursu na swoim blogu ;)