środa, 28 listopada 2012

orzechowe serca z baileys'em


pulchniutkie i pyszne drożdżówki, idealne na chłodne wieczory do szklanki ciepłego mleka. i chociaż ich wykonanie zajmuje chwilę czasu, to gra jest warta świeczki! zatem zapraszam :)
a przepis zmodyfikowany, znaleziony na mojewypieki.com :)


Składniki na około 12 drożdżówek:

na rozczyn:
20g drożdży
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
1/4 szklanki ciepłego mleka

Drożdże pokruszyć do naczynia, dodać pozostałe składniki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut.

na ciasto:
2/3 szklanki ciepłego mleka
2,5 łyżki cukru

pół łyżeczki soli
1 roztrzepane jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki roztopionego masła

Wszystkie składniki umieścić w misce. Nie dosypywać więcej mąki, by ciasto nie było zbyt twarde. Wyrobić ciasto i uformować w kulę, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.

składniki na nadzienie:
175g zmielonych orzechów laskowych
100g cukru
80g śmietany kremówki
1/2 łyżeczki cynamonu
50ml likieru Baileys

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, formując z nich kulki. Każdą część rozwałkować na placuszek. Na wierzchu posmarować nadzieniem. Następnie zwinąć razem z nadzieniem, w taki sposób jak zwijamy naleśniki. Następnie naleśnik złożyć na pół. Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry. Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca (tutaj wszystko w wersji ze zdjęciami :) Ułożyć na blaszce w sporych odstępach

Przykryć ściereczką i  pozostawić w cieple na 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, by były rumiane.


Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut.

Smacznego! :)


2 komentarze:

  1. Przepyszne drożdżowe cacuszka:-).

    OdpowiedzUsuń
  2. jak są baileysem to są warte każdej pracy <3

    PS. Pozdrawiam i zapraszam do konkursu na swoim blogu ;)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny! będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz tutaj swój ślad! :)