przepyszna drożdżówka, która znika w mgnieniu oka, jeszcze na ciepło. przepis u matki wariatki kusił już kolejny dzień, ale jakoś nie mogłam się zebrać. i żałuję. bo baaardzo smakowała :)
na rozczyn:
1 łyżka
30g pokruszonych świeżych drożdży
1/3 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka cukru
na ciasto:
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
60g masła roztopionego i wystudzonego
1/4 szklanki ciepłej wody
3/4 łyżeczki soli
2 jajka roztrzepane
na smarowidło:
50g masła roztopionego
pół pęczku drobno posiekanego koperku
4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1/2 łyżeczki soli
zioła prowansalskie
Składniki na rozczyn rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę i sól, a następnie dodać masło, wodę i jajka oraz rozczyn. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wszystkie składniki na smarowidło wymieszać i przestudzić.
Kiedy ciasto już wyrośnie, rozwałkowujemy je na duży prostokąt i smarujemy smarowidłem (jak to brzmi? haha :)). Następnie prostokąt tniemy na 6 równych pasków, układamy je jedne na drugim (strona ziołowa na górze). Tak ułożone ciasto kroimy na 6 równych kwadratów. Kwadraty układamy pionowo w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Tutaj dokładna instrukcja, jak to zrobić (na przykładzie z cynamonową drożdżówką).
Piec ok. 30-35 minut w temperaturze 180°C.
No to smacznego! :)
Podobny wypiek niedawno u mnie z pietruszką i serem, tzw. 'chlebek'. :) Bardzo lubie takie ciasta! Z mojej kuchni zniknął w mgnieniu oka. ;)
OdpowiedzUsuńCudny! :-)
OdpowiedzUsuńJa piekłam wersję pełnoziarnistą z suszonymi pomidorami i też zniknął szybciutko :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Jeszcze nie robiłam ale koniecznie muszę! Rewelacja!
OdpowiedzUsuńPiekłem w piątek. Rewelacyjny :-)
OdpowiedzUsuńprezentuje się znakomicie ;)
OdpowiedzUsuńnic tylko odrywać, odrywać..odrywać... ups! i zostaną okruszki ;)
wygląda super :) cieszę się, że smakowała :) pozdrawiam, matka_Wariatka :)
OdpowiedzUsuńjuż od dawna zabieram się za ten chlebek ale w końcu się trzeba zmobilizować! :)
OdpowiedzUsuń