poniedziałek, 17 grudnia 2012

idealna babka piaskowa



mięciutka, nie za sucha, ale też nie zakalcowata. delikatna jak puszek. przepyszna! :)


Składniki na 2 większe keksówki:
6 jajek
1,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 szklanki mąki pszennej
1 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny- rozpuszczona i ostudzona
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Jajka zmiksować z cukrem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę.  Zmiksować. Do ⅓ części ciasta dodać kakao, zmiksować. Do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem przelać ciasto białe, na to wylaćciasto kakaowe. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

:)

4 komentarze:

dziękuję za odwiedziny! będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz tutaj swój ślad! :)