poniedziałek, 10 grudnia 2012

cinnamon rolls!


cynamonowe, słodkie bułeczki, które zna chyba większość blogerów. mięciutkie, idealne na wieczór przy kubku gorącej czekolady i dobrym filmie. zapraszam :)



Cinnamon rolls (ok. 18 sztuk)

na zaczyn:
25g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut.

Ciasto:
500g mąki
100g masła roztopionego i przestudzonego
1/2 szklanki ciepłego mleka
3/4 szklanki cukru
szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce, dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić do połączenia składników i uzykania gładkiego ciasta. Przykryć je ścierką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto i cienko rozwałkować, na kształt prostokąta.

nadzienie:
1 szklanka cukru
3 łyżeczki cynamonu
+ 25g roztopionego masła do posmarowania.

Prostokąt posmarować masłem, a następnie posypać mieszanką cukru z cynamonem. Ciasto zwinąć w roladę i pokroić na 18 kawałków. Ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce, zachowując niewielkie odstępy.

Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Smacznego! :)

13 komentarzy:

  1. jeszcze nigdy nie robiłam wyglądają cudnie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wierzę czemu jestem taka leniwa i nie moge sobie zrobic takiego cuda! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przecudowne zdjęcie.. ja juz sie dłuższy czas przymierzam do upieczenia cynamonków ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. cynamonki - moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak je przechowywać, żeby dalej były takie miękkie? wie ktoś?:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis!
    Znalazłam go jakiś czas temu i korzystam jak tylko przyjdzie mi ochota!
    I powiem Ci Alu z Krainy Czarów, że jak chcę zrobić na znajomych wrażenie na stole lądują cinamon rollsy wg Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny! będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz tutaj swój ślad! :)