cynamonowe, słodkie bułeczki, które zna chyba większość blogerów. mięciutkie, idealne na wieczór przy kubku gorącej czekolady i dobrym filmie. zapraszam :)
Cinnamon rolls (ok. 18 sztuk)
na zaczyn:
25g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Ciasto:
500g mąki
100g masła roztopionego i przestudzonego
1/2 szklanki ciepłego mleka
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce, dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić do połączenia składników i uzykania gładkiego ciasta. Przykryć je ścierką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto i cienko rozwałkować, na kształt prostokąta.
nadzienie:
1 szklanka cukru
3 łyżeczki cynamonu
+ 25g roztopionego masła do posmarowania.
Prostokąt posmarować masłem, a następnie posypać mieszanką cukru z cynamonem. Ciasto zwinąć w roladę i pokroić na 18 kawałków. Ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce, zachowując niewielkie odstępy.
Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Smacznego! :)
uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie robiłam wyglądają cudnie !
OdpowiedzUsuńPychaa!
OdpowiedzUsuńNie wierzę czemu jestem taka leniwa i nie moge sobie zrobic takiego cuda! :)
OdpowiedzUsuńteż dzisiaj robiłam!:)
OdpowiedzUsuńKocham całym sercem <3
OdpowiedzUsuńmmm, piękne wyszły<3
OdpowiedzUsuńprzecudowne zdjęcie.. ja juz sie dłuższy czas przymierzam do upieczenia cynamonków ;)
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny :-)
OdpowiedzUsuńzapach cynamonu -bezcenny <3
OdpowiedzUsuńcynamonki - moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńJak je przechowywać, żeby dalej były takie miękkie? wie ktoś?:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuńZnalazłam go jakiś czas temu i korzystam jak tylko przyjdzie mi ochota!
I powiem Ci Alu z Krainy Czarów, że jak chcę zrobić na znajomych wrażenie na stole lądują cinamon rollsy wg Twojego przepisu :)