środa, 13 marca 2013

Sernik na zimno z musem truskawkowym



pyszny sernik, który powstał na bazie wielu internetowych przepisów. robi się go stosunkowo szybko, a ten mus... same pyszności. a tło do zdjęć tworzą tulipany od pewnego kochanego pana! (:*) 

Wszystkie składniki podaję w proporcji na tortownicę o średnicy 28cm.

Spód:
250g herbatników
100g masła

Herbatniki bardzo dokładnie pokruszyć (można to zrobić blenderem). Dodać do nich roztopione masło, wymieszać dokładnie. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią przygotowany spód i wsadzić do lodówki na ok. 15 minut.

Masa:
500 ml mocno schłodzonej śmietany 30%
1kg sera twarogowego (użyłam waniliowego z wiadereczka)
6-7 łyżek cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone dokładnie w 1/3 szklanki gorącej wody 
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać ser i szybko zamieszać. Pod koniec miksowania wlać szybko rozpuszczoną żelatynę (konsystencja żelatyny musi być lejąca, nie galaretowata) i zamieszać. Wylać masę na przygotowany spód i wsadzić przynajmniej na godzinę do lodówki.

Mus truskawkowy:
500g truskawek
3 łyżki cukru
2 galaretki truskawkowe

Truskawki zagotować wraz z cukrem, zblenderować do gładkości. Do gotujących się truskawek dodać galaretki (proszek) i wymieszać. Ściągnąć z ognia i ostawić w chłodne miejsce. Kiedy mus zacznie tężeć, wyłożyć go na masę sernikową  i odstawić do lodówki przynajmniej na 1-1,5 godziny.

Smacznego! :)






poniedziałek, 11 marca 2013

Tort "Dulce de Leche"


czyli po prostu tort kajmakowy! lekki biszkopt nasączony alkoholem przełamany bardzo słodką karmelową masą! pysznoooości! :)


Wszystkie składniki podaję w proporcji na tortownicę o średnicy 23cm.

Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta  szpatułką.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170ºC około 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę.  Po całkowitym wystygnięciu oddzielić biszkopt od formy i przekroić na 3 części.

Masa śmietanowo-karmelowa:
500 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
250g mascarpone
1 puszka masy krówkowej (500g)

Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. W osobnym naczyniu wymieszać mascarpone i masę krówkową. Dodać je do śmietany, krótko zamieszać do połączenia.

Dodatkowo:
1/4 szklanki wódki
sok wyciśnięty z jednej cytryny
migdały w płatkach i 1/4 puszki masy krówkowej do dekoracji

Całość:
Ułożyć jeden blat biszkoptu na paterze i nasączyć go wódką wymieszaną z sokiem z cytryny, nałożyć masę śmietanowo-karmelową. Tak samo postąpić z kolejnymi blatami. Wyłożyć masę także na boki. Wierzch tortu udekorować dowolnie masą krówkową i posypać migdałami w płatkach.

Smacznego! :)




sobota, 9 marca 2013

kokosowe pancakes!


pyszne kokosowe pancakes idealne na śniadanie lub podwieczorek! w dodatku przegotowuje się je bardzo szybko (i bardzo szybko znikają z talerza :) zapraszam!



Składniki na ok. 8-9 średniej wielkości placuszków:
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru lub innego słodzidła
4 łyżki wiórków kokosowych
szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dokładnie łyżką bądź blenderem. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, obracać gdy na jednej stronie pojawią się "bąbelki" powietrza.



PS chyba powoli wracam do blogowania... ale bylebym nie wykrakała :P