środa, 2 stycznia 2013

welcome in 2013! / szarlotka z budyniem


Nowy Rok, nowe postanowienia, nowy plany, nadzieje i marzenia... byleby ten był lepszy, niż poprzedni...

dziś mam dla Was szarlotkę z budyniem. to chyba takie ciasto, które wyjdzie każdemu. bardzo nam smakowało. zatem zapraszam. a przepis znaleziony w Kopalni Smaków. :)

Składniki:

450g mąki pszennej
250g margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1,5kg jabłek
3 łyżeczki cynamonu

2 budynie waniliowe
5 łyżek cukru
750 ml mleka

Wszystkie składniki ciasta zagnieść , podzielić na pół. Jedną część włożyć do lodówki a drugą do zamrażarki na dwie godziny. Następnie wyłożyć  formę papierem do pieczenia i wylepić dno ciastem z lodówki. Podpiec około 10 minut w temperaturze 160°C.

Podpieczony blat oprószyć obficie bułką tartą. Na wierzch wyłożyć pokrojone w ósemki jabłka, posypać cynamonem. 

Budyń zagotować wg przepisu na opakowaniu, jednak użyć 2 opakować na 750ml mleka, a nie na 1 litr. Jeszcze gorący wylać na jabłka.


Na to zetrzeć zamrożoną drugą połowę ciasta. Wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika  i piec ok. 40-45 minut. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.


Smacznego! :)




7 komentarzy:

  1. Co za powrót! Takiej jeszcze nigdy nie robiłam, wiesz przez Ciebie będę musiała wypróbować, co za pech, że mam tyle jabłek, które trzeba jakoś spożytkować... :D

    OdpowiedzUsuń
  2. mój chłopak jak zobaczył to ciasto od razu powiedział, żebym zrobiła :D

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm tak pysznie powitany nowy rok ,super ciacho ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. z budyniem to taka szarlotka na wypasie ;) pyszności

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej jak się wspaniale prezentuje, z budyniem ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Razem z moją córką uwielbiamy robić taką szarlotkę, polecam wszystkim!

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny! będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz tutaj swój ślad! :)