poniedziałek, 7 stycznia 2013

Snickers



przepyszny orzechowo-miodownik, który idealnie wpasował się w atmosferę świąt Bożego Narodzenia. jednak nadaje się na każdą inną okazję i myślę, że jest wart waszej uwagi. a przepis z moimi modyfikacjami pochodzi ze Słodkich Fantazji. :)




Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej (część mąki można zastąpić mączką z orzechów włoskich)
2/3 szklanki cukru pudru
1 jajko
3 żółtka
250g margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżki miodu
3 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa waniliowa:
2 budynie waniliowe
¾ l mleka
5 łyżek cukru
100g masła

Masa karmelowa:
1 puszka mleka skondensowanego

Masa orzechowa:
200 g masła
6 łyżek cukru
6 łyżek miodu
400 g drobno posiekanych orzechów włoskich


Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą. Margarynę pokroić na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce,  posiekać z mąką. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Podzielić je na trzy równe części. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do wypieków i wyłożyć na nią rozwałkowaną jedną część ciasta. Piec ok. 10-12 minut w temperaturze 180-190° C. Tak samo postąpić z pozostałymi częściami ciasta.

Masa budyniowa:
Budynie ugotować z cukrem w ¾ litra mleka wg przepisu na opakowaniu. Kiedy budyń lekko się przestudzi, dodać masło i zmiksować do połączenia.


Masa orzechowa:
Orzechy posiekać.
W garnku rozpuścić masło, cukier i miód, dodać posiekane orzechy, wymieszać.
Jeszcze gorącą masę rozprowadzić na dwóch upieczonych blatach.


Całość:
Na jeden blat z zastygniętą masą orzechową, wyłożyć masę budyniową. Przykryć drugim blatem (tym bez masy orzechowej) i posmarować go ostudzoną masą kajmakową. Całość przykryć drugim blatem z masą orzechową. Odstawić przynajmniej na kilka godzin, choć dużo lepiej smakuje na drugi dzień.

Smacznego :)

PS przepraszam, że tak rzadko tu bywam, ale brak czasu daje się we znaki...

5 komentarzy:

  1. Moja siostra często piecze go na różne okazje, jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie robiłam tego ciacha ,ale juz czuję ten smak ... pewnie posmakowałby moim bliskim ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja już chciałam napisać, że to ciacho chyba wszystkim znane ;p

      Usuń
  3. uwielbiam <3 ale mam pytanie: czy jest jakiś email lub cos takiego gdzie mogło by się z tobą skontaktować? Tak oprócz komentarzy do przepisów. :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny! będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz tutaj swój ślad! :)