wtorek, 24 lipca 2012

12. szybkie i proste muffinki z jagodami



ktoś kiedyś powiedział, że dobra kuchnia, to szybka kuchnia. nie wiem czy moja jest dobra, ale napewno szybka :) delikatne i szybkie w przygotowaniu muffinki, dosyć wilgotne. inspiracją był ten przepis, jednak oczywiście przeze mnie zmodyfikowany. zapraszam!


Składniki na ok. 15 muffinek:
1 szklanka cukru
2 i 2/3 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
1 opakowanie (16g) cukru waniliowego
1 opakowanie (80g) wiórków kokosowych
1/4 (ok. 60g) kostki margaryny, roztopionej na małym ogniu
1/4 szklanki oleju
2 jajka (roztrzepane)
1 szklanka mleka
1 i 1/2 szklanki jagód (mrożonych lub świeżych)

W dużej misce mieszamy suche składniki: cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, wiórki kokosowe i cukier waniliowy.
W mniejszej misce mieszamy mokre składniki: margarynę, olej, jajka i mleka.
Składniki z mniejszej miski wlewamy do większej i mieszamy do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy jagody.
Ciasto pieczemy w formie na muffinki w papilotkach. Nakładamy je do 3/4 wysokości papilotki.
Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180°C.

Smacznego! :)


Przepis bierze udział w akcjach:


        

6 komentarzy:

  1. Kilka dni temu też upiekłam muffinki z jagodami, ale według przepisu wymyślanego w trakcie pieczenia :P Wyglądają na bardzo smaczne :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuj, naprawdę warto. A szczególnie, jeśli chodzi o muffinki, nabierają znacznie lepszego smaku. Wczoraj pierwszy raz robiłam naleśniki na mące pełnoziarnistej i też bardziej mi smakują. Pozdrawiam, miłego dnia! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię:)
    pozdrawiam i dziękuję za Twój udział w Jagodowo Nam 4 .

    OdpowiedzUsuń
  4. Raz spróbowałam mufinek z tego przepisu i od tamtej pory zawsze takie robie, sa pyszne i bardzo proste, moja czteroletnia córka uwielbia je ze mną robic i zjadać:)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny! będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz tutaj swój ślad! :)