czwartek, 5 lipca 2012

2. spaghetti carbonara


pyszne, a jakie szybkie w przygotowaniu.
mocno serowe!

Składniki na 5-6 sporych porcji:
500g makaronu spaghetti
140g boczku
1 cebula
1 śmietana 18%
150g sera żółtego
jedno jajko
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Nastawiamy wodę w garnku* (:)) na makaron. W tym samym czasie na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę boczek i cebulkę i podsmażamy. Po zagotowaniu wody wsypujemy makaron i gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu. Do miski ścieramy ser, najlepiej na małych oczkach. Dodajemy śmietanę i całe jajko oraz dwa starte na tarce, lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy i chwilę po tym wlewamy na patelnię do smażącego się boczku i cebulki. Ciągle mieszając podgrzewamy ok. 7 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron odcedzamy i wsypujemy do garczka, wlewamy sos i mieszamy. I voilà! :)

1 komentarz:

  1. spoko przepis, ale słowo 'garczek' mnie rozwaliło :D

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny! będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz tutaj swój ślad! :)