poniedziałek, 23 lipca 2012

11. szybkie calzone z ciasta francuskiego


półprodukty to naprawdę świetna sprawa. gotowe ciasto francuskie teraz zawsze będę mieć w lodówce, a nie tylko od święta. a to calzone smakuje pysznie jedzone na ciepło. a jeśli chcecie je podgrzewać, to nie w mikrofalówce, tylko w piekarniku, bo inaczej wyjdzie wam podeszwa, haha :)


Składniki na porcje dla 4-5 osób:
1 opakowanie ciasta francuskiego (moje miało wymiary 25x42cm)

na farsz (możecie go zrobić w zależności od upodobań)
- 300g piersi z kurczaka pokrojonej w drobną kostkę
- 250g pieczarek
- 250g sera
- 1 papryka
- przyprawy (użyłam suszonych: czosnku, bazylii i oregano)

+jedno jajko do posmarowania


Pierś doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy w cienkie "pióra" i dusimy, tak samo na masełku. Ser ścieramy na tarku, a paprykę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce i doprawiamy do smaku.

Ciasto francuskie "dzielimy" (tylko w głowie :)) na 3 części. Środkowa musi być ciut większa niż pozostałe boczne. Na bocznych częściach robimy paski. Na środkową nakładamy nasz farsz i robimy "zakładki" z bocznych pasków, raz z jednej, raz z drugiej strony (tak jak na zdjęciu).

Roztrzepujemy jajko i smarujemy nasze calzone. Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 180°C. Ciasto musi być zarumienione, tak jak to na zdjęciu.

Smacznego! :)

5 komentarzy:

  1. Z ciastem francuskim można zrobić dosłownie wszystko. Bardzo podoba mi się Twoja propozycja, prosto i smacznie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. też lubię półprodukty, dobrze sprawują się gdy nie mamy dużo czasu albo... gdy mamy lenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny przepis napewno wyprubuje;)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny! będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz tutaj swój ślad! :)