kruche, mleczne ciasteczka, ekspresowe w przygotowaniu. myślę, że z białą czekoladą byłyby nawet lepsze, ale nigdzie w pobliżu jej nie było :< jednak w tej wersji też smakują wyśmienicie :)
100g masła
50g margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
2 jajka
2 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka w proszku
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100g posiekanych migdałów
75g czekolady mlecznej lub białej
Wykonanie:
Masło i margarynę utrzeć mikserem na gładką masę. Dodać cukier puder i dalej ucierać, aż masa będzie gładka i puszysta. W miseczce roztrzepać widelcem dwa jajka i POWOLI (koniecznie!) wlać do naszej masy ciągle miksując. W dużej misce wymieszać mąkę, mleko w proszku, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, a następnie wsypać je do masy. Zmiksować, aż składniki się połączą. Na samym końcu dodać posiekaną w drobną kostkę czekoladę i migdały, zamieszać łyżką.
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce w niedużych ostępach, ciasteczka prawie w ogóle nie rozjeżdżają się na boki. Piec ok. 10 minut w temp. 190°C. Studzić na kratce.
Smacznego! :)
Świetne. ;) Wypróbuje przepis kiedyś . :D
OdpowiedzUsuńrobiłam z tego przepisu ale z żurawiną, są pyszne!
OdpowiedzUsuńJestem ciasteczkowym potworem, jeżeli widze takie cuda!
OdpowiedzUsuńHej :) nominowałam Twojego bloga do zabawy "Liebster Blog" ;) zachęcam do udziału, a szczegóły pod linkiem -> http://finezka.blogspot.com/2012/12/liebster-blog.html
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i PS. smacznie wyglądające ciasteczka ;)
Ajjj, uwielbiam takie ciasteczka! Dawno nie jadłam i chyba dobrze, bo jak się dorwę to lepiej nie mówić! ;) Ślinię się do monitora w każdym razie :P Wpadnij do mnie na świąteczny konkurs, można ciasteczkować, pierniczyć i nie tylko! ;) http://ekscentrycznyparowar.blogspot.com/2012/12/swiateczny-konkurs-zgarnij-eko-choinke.html
OdpowiedzUsuńMam takie samo pudełeczko, tyle że trzymam w nim biżuterię :) Ale nie miałabym nic przeciwko gdyby ktoś podmienił ją na takie pyszne ciacha! <3
OdpowiedzUsuńfajne takie pękate!
OdpowiedzUsuń