megaczekoladowe muffinki pod chmurką z białej czekolady! niebiańsko pyszne! muffinki są dosyć ciężkie, ale cudowne! i do tego ten krem! mniam!
Składniki:
1 1/2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 czubatej łyżki kakao
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
1/3 szklanki oleju
2-3 łyżki śmietany 18%
1/3 szklanki cukru
2 roztrzepane jajka
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. W drugiej mieszamy olej, śmietanę cukier i jajka i dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wlewamy mokre składniki do miski z suchymi i mieszamy dokładnie, najlepiej mikserem, bo ciasto jest baaaardzo gęste.
Ciasto przekładamy do papilotek, nakładając po ok. jednej dużej łyżce. Pieczemy w 180°C ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka.
Kiedy babeczki się już studzą możemy zabrać się za krem.
Składniki:
1 tabliczka białej czekolady
250g mascarpone
200ml śmietany kremówki 30%
1 opakowanie cukru waniliowego
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Łączymy ją dokładnie z mascarpone. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem, na samym końcu dodajemy cukier waniliowy. Do ubitej kremówki dodajemy masę z mascarpone, miksujemy do połączenia. Możemy już dekorować nasze babeczki! :)
Smacznego! :)
Wow, wyglądają oblędnie!
OdpowiedzUsuńczekoladowy zawrót głowy! pycha! :))
OdpowiedzUsuńślinka mi cieknie jak sobie spoglądam na te muffiny: )
OdpowiedzUsuńte muffinki są świetne, i tka pięknie wyglądają ;d pychotka !
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńMniam, niewątpię, że są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńśliczne i apetyczne:)
OdpowiedzUsuńCudowne! I fajne te drewniane podstawki :) a Joy'a polecam, wg mnie najbardziej profesjonalna silownia w miescie :)
OdpowiedzUsuńmniam, świetnie wyglądają. Uwielbiam te przepisu które dodajesz :D
OdpowiedzUsuń