witam w świecie żywych! ostatnio jakoś nie po drodze mi z blogiem, ale postanowiłam się przełamać i... jestem. dziś mam dla Was przepis na grissini. jest to rodzaj włoskiego pieczywa, które ma postać wąskich paluszków. idealne na przekąskę! ale uwaga - znikają w błyskawicznym tempie! :)
Składniki:
400g mąki
200 ml letniej wody
75 ml oliwy + oliwa do posmarowania
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
25g świeżych drożdży
2 łyżki ziół prowansalskich
2 łyżki granulowanego suszonego czosnku
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie formować na stolnicy cienkie paluszki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie paluszki posmarować oliwą i wstawić do piernika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut.
Smacznego! :)
często kupowałam gotowe, ale teraz zrobię home-made :)
OdpowiedzUsuńno to zachęcam do spróbowania :)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńprzepraszam za zaległości w zaglądaniu do Ciebie!
Ale już jestem patrzę co u Ciebie...i widze moją ulubioną przekąske :) dawno nie robiłam grissini :)
A czy domowe grissini chrupie tak, jak te z włoskich restauracji bądź polskich sklepów?
OdpowiedzUsuńZachęcająco wyglądają. :)