niedziela, 24 lutego 2013

m&m's cookies!


pyszne i słodziutkie - niekiedy miałam wrażenie, że nawet za bardzo :) idealne dla maluchów, które 'jedzą oczami' :) ale... nie oszukujmy się, bo i każdy 'starszak' się nimi zachwyci :) a przepis podaję za Dorotuś :)

Składniki na ok. 50-60 ciastek:

220 g masła
1,5 szklanki cukru (radzę dać troszkę mniej)
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
2 ¼ szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
około 400 g orzeszków m&m's lub też kamyków brzeskich (jak gdzieniegdzie u mnie)

Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Wbijać jajka, wanilię, dalej ucierając. Dodać suche składniki i zmiksować.

Z masy formułować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce w DUŻYCH odstępach (bardzo rozjeżdżają się na boki, spłaszczyć. W ciasteczka powtykać duuużo orzeszków :)

Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut. Odczekać chwilę przed zdjęciem z blachy (muszą stwardnieć).

Smacznego :)

sobota, 2 lutego 2013

megachocomuffins pod chmurką z białej czekolady!


megaczekoladowe muffinki pod chmurką z białej czekolady! niebiańsko pyszne! muffinki są dosyć ciężkie, ale cudowne! i do tego ten krem! mniam!

Składniki:
1 1/2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 czubatej łyżki kakao
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
1/3 szklanki oleju
2-3 łyżki śmietany 18%
1/3 szklanki cukru
2 roztrzepane jajka

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. W drugiej mieszamy olej, śmietanę cukier i jajka i dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wlewamy mokre składniki do miski z suchymi i mieszamy  dokładnie, najlepiej mikserem, bo ciasto jest baaaardzo gęste.

Ciasto przekładamy do papilotek, nakładając po ok. jednej dużej łyżce. Pieczemy w 180°C ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka.

Kiedy babeczki się już studzą możemy zabrać się za krem.

Składniki:
1 tabliczka białej czekolady
250g mascarpone
200ml śmietany kremówki 30%
1 opakowanie cukru waniliowego

Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Łączymy ją dokładnie z mascarpone. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem, na samym końcu dodajemy cukier waniliowy. Do ubitej kremówki dodajemy masę z mascarpone, miksujemy do połączenia. Możemy już dekorować nasze babeczki! :)

Smacznego! :)