poniedziałek, 24 grudnia 2012

niebo - ziemi, niebu - ziemia...

Wszyscy wszystkim ślą życzenia... Również ja, chcę Wam życzyć wesołych i szczęśliwych Świąt. Niech Nowy Rok będzie lepszy niż poprzedni, a wszystkie Wasze postanowienia się niech dotrwają przynajmniej do marca :) Oby Każdy z Was zaznał ciepła i miłości rodzinnego i nikt w te Święta nie był sam. Życzę Wam także, by wszystkie marzenia się spełniły i abyście osiągnęli wyczekiwane cele!

Niech te Święta będą magiczne, bo w końcu są tylko raz w roku!







PS niech wszystko co świąteczne... "pójdzie w cycki!" :)



najlepsze babeczki piernikowe na już!


te babeczki to nic innego, jak najlepszy mięciutki piernik mojej mamy. przecudownie pachną przyprawami korzennymi, które w święta grają pierwsze skrzypce :)
zdjęcie robione w nieprzyjaznych warunkach atmosferycznych, co zresztą możecie zobaczyć na zdjęciu... :)


Składniki na ok. 18 babeczek:
125g margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
3 łyżki kakao
2 szklanki mąki
1 jajko
1 płaska łyżka sody
3 łyżki powidła śliwkowego lub jabłkowego
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Margarynę, cukier, mleko i kakao zagotować razem, dokładnie mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Kiedy masa będzie już chłodna, dodać pozostałe składniki (mąkę, jajko, sodę, powidło i przyprawy). Zamieszać mikserem do dokładnego połączenia składników.

Napełniać papilotki do ok. 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w 175°C, do suchego patyczka.

Babeczki można przyozdobić czekoladą, czy też lukrem.

Smacznego :)

PS długo mnie tu nie było, ale brak czasu daje się we znaki...



 

poniedziałek, 17 grudnia 2012

idealna babka piaskowa



mięciutka, nie za sucha, ale też nie zakalcowata. delikatna jak puszek. przepyszna! :)


Składniki na 2 większe keksówki:
6 jajek
1,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 szklanki mąki pszennej
1 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny- rozpuszczona i ostudzona
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Jajka zmiksować z cukrem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę.  Zmiksować. Do ⅓ części ciasta dodać kakao, zmiksować. Do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem przelać ciasto białe, na to wylaćciasto kakaowe. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

:)

sobota, 15 grudnia 2012

pierniczki dla spóźnialskich!


dlaczego dla spóźnialskich? powód jest jeden. są mięciutkie zaraz po upieczeniu. :) spakują jak pierniczki alpejskie, z tym, że akurat moje nie są nadziane :) myślę, że są świetną alternatywą dla "twardych desek", które już by nie zmiękły do Świąt :) a przepis cytuję za dorotuś :)

Składniki (wyszło mi ok. 200 pierniczków, jednak wszystko zależy od wielkości foremek):
1 kg mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 słoik miodu (400 g)
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka cynamonu
1/2 łyżki imbiru
1/2 łyżki gałki muszkatołowej
1 kostka masła/margaryny (250 g)


200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
3 łyżeczki sody


8 żółtek
3 białka
1,5 szklanki cukru (dałam mniej)
3 łyżki kakao

Dzień przed pieczeniem:

Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

W dniu pieczenia:

Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 mm  i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać mąką.

Blachę wyłożyć papierem, układać na niej pierniczki. Piec w temperaturze 180ºC przez 7-12 minut (w zależnosci od grubości i wielkości). Studzić na kratce.

Smacznego :)


    

poniedziałek, 10 grudnia 2012

cinnamon rolls!


cynamonowe, słodkie bułeczki, które zna chyba większość blogerów. mięciutkie, idealne na wieczór przy kubku gorącej czekolady i dobrym filmie. zapraszam :)



Cinnamon rolls (ok. 18 sztuk)

na zaczyn:
25g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut.

Ciasto:
500g mąki
100g masła roztopionego i przestudzonego
1/2 szklanki ciepłego mleka
3/4 szklanki cukru
szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce, dodać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić do połączenia składników i uzykania gładkiego ciasta. Przykryć je ścierką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto i cienko rozwałkować, na kształt prostokąta.

nadzienie:
1 szklanka cukru
3 łyżeczki cynamonu
+ 25g roztopionego masła do posmarowania.

Prostokąt posmarować masłem, a następnie posypać mieszanką cukru z cynamonem. Ciasto zwinąć w roladę i pokroić na 18 kawałków. Ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce, zachowując niewielkie odstępy.

Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Smacznego! :)

piątek, 7 grudnia 2012

ja pierniczę!


to już ten czas! w kuchni zapach przypraw korzennych, cynamonu, a w radiu świąteczne piosenki, niezmiennie te same od kilkunastu lat. ale to chyba w tym tkwi ich urok... :) święta zbliżają się wielkimi krokami zatem to czas, kiedy pierniczki mają ostatnią chwilę na to, że na święta stać się idealne. niestety nie będzie mi to dane, gdyż moja ogromna porcja zniknęła w ciągu 3(!) dni! zatem nie jest mi dane nic innego, jak zabrać się za kolejne przepisy i je schować (nawet przed sobą :D)
zapraszam! :)


Składniki (wyszło mi 160 sztuk, ale wszystko zależy od wielkości foremek):
55 dag mąki pszennej (+ więcej do podsypywania)
30 dag miodu
10 dag cukru pudru
12 dag masła
1 jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
przyprawa do piernika - około 20 g
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka kakao

Miód podgrzać i razem z masłem do roztopienia. Ostudzone wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite Wałkować podsypując mąką. Wykrawać pierniczki.

Piec około 7 - 9 minut w temperaturze 180ºC.

Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną. Aby zmiękły najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętej puszce z kawałeczkiem obranego jabłka.

Smacznego :)







wtorek, 4 grudnia 2012

mleczne ciasteczka z migdałami i czekoladą!


kruche, mleczne ciasteczka, ekspresowe w przygotowaniu. myślę, że z białą czekoladą byłyby nawet lepsze, ale nigdzie w pobliżu jej nie było :< jednak w tej wersji też smakują wyśmienicie :)


Składniki na około 40-45 ciasteczek:

100g masła
50g margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
2 jajka
2 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka w proszku
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100g posiekanych migdałów
75g czekolady mlecznej lub białej

Wykonanie:

Masło i margarynę utrzeć mikserem na gładką masę. Dodać cukier puder i dalej ucierać, aż masa będzie gładka i puszysta. W miseczce roztrzepać widelcem dwa jajka i POWOLI (koniecznie!) wlać do naszej masy ciągle miksując. W dużej misce wymieszać mąkę, mleko w proszku, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, a następnie wsypać je do masy. Zmiksować, aż składniki się połączą. Na samym końcu dodać posiekaną w drobną kostkę czekoladę i migdały, zamieszać łyżką.

Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce w niedużych ostępach, ciasteczka prawie w ogóle nie rozjeżdżają się na boki. Piec ok. 10 minut w temp. 190°C. Studzić na kratce.

Smacznego! :)

sobota, 1 grudnia 2012

ciasteczka z wróżbą



Fortune Cookie jest to kruche ciasteczko z "fortuną" w środku."Fortuna" jest karteczka z małą wróżbą. Na karteczce może również  lista szczęśliwych liczb używanych przez niektórych jako numery loterii, z których niektóre stały się rzeczywiście zwycięskimi liczbami :)
Fortune Cookies są często podawane jako deser w chińskich restauracji w Stanach Zjednoczonych i niektórych innych krajach, ale nie występują w Chinach. Dokładne pochodzenie Fortune Cookies nie jest jasne. Fortune Cookies zostały podsumowane jako "wprowadzone przez Japończyków, spopularyzowane przez Chińczyków, ale ostatecznie ... konsumowane przez Amerykanów". 

To wszystko mówi ukochana ciocia wikipedia. Ja powiem tylko tyle, że ciasteczka są bardzo łatwe w przygotowaniu, a uśmiech na twarzach innych po zobaczeniu dobrej wróżby daje naprawdę dużą satysfakcję. Wprost idealne na dzisiejszy wieczór. Idealnie sprawdzą się też na Boże Narodzenie, bo wtedy do środka możemy zapakować karteczki z życzeniami dla najbliższych.

zatem zapraszam :)


Składniki na około 40-45 ciasteczek:
300 g mąki + do podsypywania
100 g cukru pudru
1 łyżyczka cukru waniliowego
2 jajka
1,5 łyżki oleju
2 łyżki wody
40-45 sztuk orzechów laskowych bez skorupek

Podane składniki mieszamy w misce, a następnie zagniatamy ciasto do momentu aż będzie elastyczne.

Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy szklanką kółka. Na każdym kółku kładziemy zrolowaną wokół orzeszka karteczkę z wróżbą. Składamy kółko na pół i zlepiamy jak pieroga, forujemy rogalik.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy w temperaturze 180°C ok. 15-20 minut, aż do momentu, w którym ciasteczka będą lekko rumiane.


Smacznego! :)

PS Ja zamykałam na karteczkach tylko dobre wróżby, aby każdy mógł się uśmiechnąć :)