wtorek, 25 września 2012

najprostsze maślankowe ciasto z brzoskwiniami




ciasto bardzo szybkie w przygotowaniu, równie szybko znika :) delikatne, lekkie. 
a ta kruszonka... mmm :)
a po oryginalny przepis zapraszam tutaj :)

Składniki:
2,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 szklanka maślanki
0,5 szklanki oleju
3 roztrzepane jajka
1 duże opakowanie brzoskwiń w puszce

Kruszonka:
6 łyżek mąki
3 łyżki cukru
60g masła

W dużej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier zwykły i waniliowy oraz proszek do pieczenia. W drugiej łączymy ze sobą mokre składniki: maślankę olej i jajka. Mokre składniki wlać do miski z suchymi, aż powstanie gładka masa.

Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na nim układać pokrojone w 8 kawałki brzoskwiń. Składniki na kruszonkę zagnieść do utworzenia się grudek, a następnie posypać nimi ciasto.

Piec ok. 50 minut w temp. 175°C.

Smacznego! :)

poniedziałek, 24 września 2012

Współpraca z... Royal Brand

jak pewnie zauważyliście, ostatnio na blogu pojawił się banner firmy Royal Brand. jeszcze przed weekendem dostałam od nich paczkę. jestem bardzo ucieszona, gdyż z tatą jesteśmy fanami mocno doprawionej kuchni. zatem zapraszam do prezentacji :)

Od firmy dostałam:
- suszone pomidory
- pesto peperoncino
- cynamon w laskach
- harissę do dań śródziemnomorskich
- kmin rzymski
- kurkumę
- anyż w gwiazdkach
- zielony pieprz
- herbatę hibiskus
- oraz przyprawę do kurczaka na dziko


A już za kilka dni... Pewne pysznie danie z przyprawami firmy Royal Brand. Zapraszam gorąco!

PS A może ktoś wytypuje, której przyprawy użyję? :)

sobota, 22 września 2012

mleczne ciasteczka mocno czekoladowe


miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz. z wyczuwalnymi drobnymi kawałeczkami czekolady w środku. idealne do szklanki mleka na podwieczorek. wprost genialne dla czekoladoholików! zapraszam! :)

Składniki na porcję ok. 30 dużych ciastek:
100g masła
50g margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
2 jajka
1 i 3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
3/4 szklanki mleka w proszku
1 cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
80g dobrej gorzkiej czekolady - użyłam Czekolady 70% do wypieków z Manufaktury Czekolady

Wykonanie:

Masło i margarynę utrzeć mikserem na gładką masę. Dodać cukier puder i dalej ucierać, aż masa będzie gładka i puszysta. W miseczce roztrzepać widelcem dwa jajka i POWOLI (koniecznie!) wlać do naszej masy ciągle miksując. W dużej misce wymieszać mąkę, kakao, mleko w proszku, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, a następnie wsypać je do masy. Zmiksować, aż składniki się połączą. Na samym końcu dodać posiekaną w drobną kostkę czekoladę i zamieszać łyżką.

Z masy formować kulki większe niż orzech włoski. Układać na blaszce w niedużych ostępach, ciasteczka prawie w ogóle nie rozjeżdżają się na boki. Piec ok. 10 minut w temp. 190°C. Studzić na kratce.

Smacznego! :)

piątek, 21 września 2012

Współpraca z... Manufakturą Czekolady!



Czekolada? Któż z nas jej nie kocha? Poprawia nastrój w te gorsze dni, słodzi gorycz porażki i upiększa chwile, w których jest jak w niebie. Idealna na prezent, czy po prostu jako niespodzianka dla ukochanej osoby...



Przejdźmy do rzeczy. Kilka dni temu nawiązałam współpracę z Manufakturą Czekolady. Nie jest to firma bezosobowa. Założyli ją  Krzysztof Stypułkowski i Tomasz Sienkiewicz. U nich nie znajdziecie czekolady, którą widzicie na sklepowych półkach. Manufaktura Czekolady to jedyny w Polsce zakład, w którym czekoladę wyrabia się ręcznie bezpośrednio z ziarna kakaowca. Nie zawiera ona żadnych sztucznych barwników czy konserwantów.

Od firmy dostałam paczkę 3 prawdziwych czekolad:


1. Pierwszą z nich jest (a raczej był :)) Czekoladowy Gaj - z Prażonym Migdałem i Kwiatem Soli. Skąd wiedzieli, że migdały wprost uwielbiam? :) Naprawdę baaardzo smaczna, zupełnie inna od sklepowych napchanych konserwantami. Niebo w gębie!

2. Różowe opakowanko razem z czekoladą w której znajdziemy... różową żurawinę! Tym razem to czekolada deserowa o zawartości 70% kakao z Dominikany.

3. I ostatni produkt, z którego chyba jestem najbardziej szczęśliwa. Czekolada 70% do wypieków - cóż lepszego się może trafić? :) W najbliższym czasie pojawi się tutaj coś z jej udziałem, ale o tym na razie cichutko... :)

Czekolada czekoladą, ale te kalorie? W tym wypadku jednak się nie martwię :) Bo w końcu jakoś trzeba sobie osładzać życie. A z takimi słodkościami to naprawdę przyjemność, w której możemy delektować się każdą chwilą i kostką :)

czwartek, 20 września 2012

najprostszy gęsty smoothie malinowy


energetyzujący smoothie, bijący na głowę wszystkie inne. ekspresowo na doładowanie baterii :)

Na 1 porcję:
1 niepełna szklanka malin
4 łyżki śmietanki 30%
cukier wg uznania

Maliny razem z 3 łyżkami śmietanki zmiksować blenderem do gładkości. Dodać cukier i jeszcze chwilę miksować. Przelać do szklanki i udekorować łyżką śmietanki. 
Smacznego! :)

środa, 19 września 2012

ciasto mleczna kanapka


jedno z najlepszych ciast jakie jadłam, potwierdza to także cała moja rodzina. kakaowy biszkopt przełamany słodką masą z mleka w proszku. po prostu domowa mleczna kanapka. czego chcieć więcej? a przepis z małymi modyfikacjami cytuję za Dorotuś :)

Składniki na biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3,5 łyżki kakao
2 łyżki oleju

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.

Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.

Składniki na mleczną masę:
pół szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku
2/3 szklanki cukru
200g masła + 150g margaryny
16 g cukru wanilinowego
Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło i margarynę utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości.

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.

Składniki na polewę czekoladową:
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
30 ml śmietanki 30%
Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto i wsadzić do lodówki na ok. 2h. :)

No to smacznego :)

środa, 5 września 2012

muffinki z malinami



po ostatnim wypieku jeszcze trochę malin czekało na mnie w zamrażarce. więc... 
delikatnie przełamana kwaskowatym smakiem malin słodycz rozpływająca się w ustach? czego chcieć więcej? :)

Składniki na ok. 15 muffinek:
1 szklanka cukru
2 i 2/3 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
1 opakowanie (16g) cukru waniliowego
1 opakowanie (80g) wiórków kokosowych
1/4 (ok. 60g) kostki margaryny, roztopionej na małym ogniu
1/4 szklanki oleju
2 jajka (roztrzepane)
1 szklanka mleka
maliny wg uznania

W dużej misce mieszamy suche składniki: cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, wiórki kokosowe i cukier waniliowy.
W mniejszej misce mieszamy mokre składniki: margarynę, olej, jajka i mleka.
Składniki z mniejszej miski wlewamy do większej i mieszamy do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy maliny.
Ciasto pieczemy w formie na muffinki w papilotkach. Nakładamy je do 3/4 wysokości papilotki.
Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180°C.

Smacznego! :)


sobota, 1 września 2012

pyszne ciasto z lekką pianką i malinami


ohoho, jak długo mnie tu nie było. ale ostatnie dni wakacji jakoś trzeba wykorzystywać. dziś mam dla Was przepis na ciasto z malinami i pianką budyniową. przepis pojawił się już na blogu w wersji z jagodami, ale w tej jest jeszcze lepszy :)
PS zdjęcie robione 'na gorąco', więc troszkę się malinki rozjechały :)

CIASTO:
3 3/4 szklanki mąki pszennej
1 1/2 (375g) kostki margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek cukru pudru
7 żółtek

Z podanych składników zagnieść ciasto i wsadzić do zamrażarki na około 2 godziny. Po tym czasie 60% ciasta rozwałkować, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec przez 15 minut w temperaturze 175°C. Pozostałą część ciasta wsadzić znów do zamrażarki.

Kiedy spód będzie już podpieczony i przestudzony możemy zabrać się za robienie pianki.

PIANKA:
7 białek
1 1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 opakowania (po 60g) budyniu waniliowego
3/4 szklanki oleju
+ MALINY

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Po tym, stopniowo, drobnymi porcjami dodajemy cukier i cukier waniliowy. Po dokładnym ubiciu, zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy proszek budyniowy, ciągle mieszając. Na końcu wlewamy olej i miksujemy pomału do połączenia się składników.

Masę piankową wykładamy na podpieczony spód i obficie posypujemy malinami. Na wierzch ścieramy na tarku pozostałą część ciasta z zamrażarki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C  na ok. 40-45 minut.

Po upieczeniu zostawiamy ciasto do przestudzenia. Następnie wyciągamy je z formy, przekładamy na deseczkę, obficie posypujemy cukrem pudrem i już możemy się delektować!

Smacznego! :)