czwartek, 23 sierpnia 2012

najlepsze pod słońcem kremówki papieskie!


najlepsze jakie jadłam, najpyszniejsze na całym świecie. a w dodatku robi się je z łatwością! przepis pochodzi od Pani Kasi ze Słodkich Fantazji. :)


Składniki:

2 opakowania ciasta francuskiego

3 szklanki mleka
4 jajka
200g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
140g mąki
1 opakowanie (200g) masła dobrej jakości w temp. pokojowej

cukier puder do oprószenia


Obydwa ciasto francuskie pieczemy po kolei na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 15 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu ich na złotobrązowy kolor delikatnie nakłuwamy je widelcem i spłaszczamy.

Teraz możemy zabrać się za krem.

Do większego garnka wlewamy 2 szklanki mleka i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż będzie gorące. W tym czasie w misce mieszamy mikserem na średnich obrotach pozostałą 1 szklankę mleka, jajka, cukier zwykły i waniliowy oraz mąkę. Tak przygotowaną mieszaninę wlewamy do gorącego mleka. Mieszamy ciągle, aż nasza masa zgęstnieje jak budyń. Po tym musimy ją przykryć folią aluminiową i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Kiedy masa już wystygnie, ucieramy masło do gładkości. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce budyniu, nadal miksując. Kiedy krem będzie miał już gładką konsystencję, wykładamy go na jeden z blatów z ciasta francuskiego i wyrównujemy, a następnie przykrywamy drugim blatem. Tak przygotowane ciasto wkładamy na ok. 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie ciasto oprószamy cukrem pudrem i możemy się delektować jego słodyczą. Smacznego :)

środa, 22 sierpnia 2012

parówki w cieście francuskim


co tu się rozpisywać? po prostu szybkie "danie" na kolację lub śniadanie. :)


Na 12 porcji takich jak na zdjęciu:
1 opakowanie ciasta francuskiego
12 parówek dobrej jakości

Ciasto francuskie kroimy w cienkie paski i owijamy nim parówki. Można je także zawinąć całe parówki, aby stworzyć "bagietkę". Przygotowane porcje kładziemy blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 min. w temperaturze 200°C. Smacznego :)

wtorek, 21 sierpnia 2012

bezcukrowy koktajl bananowo-nektarynkowy


pomimo że banany nie są uważane za zbyt zdrowy produkt, gdyż mają wysoki indeks glikemiczny, to jednak są to przepyszne słodkie owoce, które są alternatywą dla cukru. a w szczególności w tym koktajlu. węgle i białko jako dobre śniadanie na początek dnia :)

Składniki na 1 dużą szklankę:
1 banan
1 nektarynka
1/2 szklanki mleka

Owoce obieramy ze skórki i kroimy w drobne kawałki. Miksujemy blenderem do gładkości. Dolewamy mleko, miksujemy krótko i... gotowe! :)


Przepis bierze udział w akcji:

czwartek, 16 sierpnia 2012

domowy sos słodko-kwaśny do spaghetti


pyszny, domowy sos słodko-kwaśny. szybki w przygotowaniu i bez zbędnych konserwantów. naprawdę polecam :)

Składniki:
1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
2 puszki pomidorów lub 1 kg obranych ze skórki i pokrojonych na ćwiartki pomidorów
1 puszka ananasów
1 duża papryka
1/2 puszki kukurydzy
1 marchewka
2 łyżki cukru
1 cytryna
3 ząbki czosnku
+ przyprawy wg uznania: sól, pieprz, czosnek, bazylia, papryka słodka i chili
oraz 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy pomidory, mieszamy. Ananasy jak i paprykę również kroimy na drobną kostkę i wsypujemy, sok z puszki z ananasami wlewamy do sosu. Dodajemy kukurydzę i pokrojoną drobno marchewkę. Następnie do sosu wyciskamy sok z jednej cytryny i wsypujemy cukier oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy przyprawy wg uznania i na koniec zagęszczamy mąką. :)

A jeśli chcecie, to do sosu można dodać smażonego kurczaka.


Sos świetnie komponuje się z makaron spaghetti czy chińszczyzną, ale równie dobrze można go "zapakować" do słoiczków i zawekować.


Smacznego! :)


Przepis bierze udział w akcjach:

   

piątek, 10 sierpnia 2012

20. ekspresowy kurczak w sosie czosnkowo-koperkowym


wiem, że zdjęcie takie mało zachęcające (:D), ale sam kurczak był pyszny. przepis dla czosnkoholików :D


Składniki:
pierś z kurczaka (1 podwójna)
1 śmietana 18% (330ml)
2/3 kubka mleka (użyłam kubka ze śmietany)
3 ząbki czosnku
pęczek koperku
sól
pieprz
masło do smażenia
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub pszennej rozpuszczonej w zimnej wodzie (opcjonalnie)

Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy na patelni na maśle. W momencie, gdy kurczak jest już podsmażony, wlewamy śmietanę, mleko i mieszamy. Dodajemy 3 starte lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekany pęczek koperku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos będzie wydawał się Wam zbyt rzadki, to dodajcie do niego mąkę rozpuszczoną w wodzie i wymieszajcie.

No to smacznego :)

wtorek, 7 sierpnia 2012

19. aromatyczne pieczone ziemniaczki


powstały jako alternatywa dla zwykłych ziemniaków, na które nie miałam ochoty. i dobrze! bo te są pyyyyszne! :) podałam je z kurczakiem w sosie czosnkowo-koperkowym. możecie dodać swoje ulubione przyprawy i modyfikować ich smak. naprawdę polecam!


Składniki (nie podaję dokładnych proporcji, bo wszystko na oko ;)):
ziemniaki
olej
pieprz
sól
czosnek
papryka słodka
oregano
curry
i co tylko chcecie :)

Jeśli mamy młode ziemniaczki to tylko dokładnie je myjemy, a jeśli "stare" to musimy je obrać. Po tym gotujemy całe ziemniaki przez ok. 15 minut w nieosolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą, a następnie kroimy na ósemki. Pokrojone ósemki przekładamy do dużego garnka. Dodajemy olej, przyprawy jakie tylko chcemy i mieszamy. Następnie przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 50 minut w 190°C, aż do miękkości. Aromat, który roznosi się w całym domu jest nie do opisania. Naprawdę przecudownie pachną.

No to smacznego! :)

poniedziałek, 6 sierpnia 2012

18. domowe masło orzechowe


od jakiegoś czasu chodziło za mną masło orzechowe. jednak sklepowe mnie jakoś nie satysfakcjonowało. więc poszłam po rozum do głowy, kupiłam orzeszki i do dzieła :) jest baaaardzo smaczne, z lekkim słonym posmakiem przełamanym słodyczą, a w dodatku typu crunchy, bo takie lubię bardziej. no to zapraszam! :)

Składniki:
200g prażonych orzeszków ziemnych bez soli
2 łyżki oleju słonecznikowego
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cukru

Orzeszki zmiksować w malakserze na mniejsze cząstki. Dodać pozostałe składniki i miksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji - crunchy lub gładkiego masła, a następnie przełożyć do słoiczka. 

Prawda, że banał? :)



sobota, 4 sierpnia 2012

17. najlepsze pod słońcem ciasto z jagodami!


przepyszne ciasto z jagodami, najlepsze pod słońcem! po prostu rozpływa się w ustach. a przepis pochodzi z mojewypieki.com



CIASTO:
3 3/4 szklanki mąki pszennej
1 1/2 (375g) kostki margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek cukru pudru
7 żółtek

Z podanych składników zagnieść ciasto i wsadzić do zamrażarki na około 2 godziny. Po tym czasie 60% ciasta rozwałkować, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec przez 15 minut w temperaturze 175°C. Pozostałą część ciasta wsadzić znów do zamrażarki.

Kiedy spód będzie już podpieczony i przestudzony możemy zabrać się za robienie pianki.

PIANKA:
7 białek
1 1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 opakowania (po 60g) budyniu waniliowego
3/4 szklanki oleju
+ JAGODY

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Po tym, stopniowo, drobnymi porcjami dodajemy cukier i cukier waniliowy. Po dokładnym ubiciu, zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy proszek budyniowy, ciągle mieszając. Na końcu wlewamy olej i miksujemy pomału do połączenia się składników.

Masę piankową wykładamy na podpieczony spód i obficie posypujemy jagodami. Na wierzch ścieramy na tarku pozostałą część ciasta z zamrażarki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C  na ok. 40-45 minut.

Po upieczeniu zostawiamy ciasto do przestudzenia. Następnie wyciągamy je z formy, przekładamy na deseczkę, obficie posypujemy cukrem pudrem i już możemy się delektować!

Smacznego! :)

czwartek, 2 sierpnia 2012

16. szybki obiad - penne wraz sosem z szynką parmeńską


szybkie gotowanie, to coś, co lubię! a w takim wydaniu... mmm! pychota!

Składniki na 5 porcji:
1 opakowanie makaronu penne (500g)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
100g szynki parmeńskiej
2 puszki pomidorów (po 400g każda)
100ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru
1 łyżeczka czosnku
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
150g sera

+ opcjonalnie 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej dokładnie w zimnej wodzie

W garnku z gorącą osoloną wodą gotujemy makaron.

W tym czasie, kiedy makaron się gotuje, cebulę i szynkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie w dużym garnku. Po tym, dodajemy 2 puszki suszonych pomidorów, najlepiej krojonych. Ciągle mieszamy. Doprowadzamy do tego, aż na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki. Wlewamy śmietankę i mieszamy. Dodajemy wszystkie przyprawy i cukier. Jeśli sos będzie zbyt rzadki dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie i mieszamy. Na tarku ścieramy ser i połowę dodajemy do sosu, mieszamy.

Ugotowanego makaronu NIE przelewamy zimną wodą, lecz po odcedzeniu łączymy z sosem w garnku. Nakładamy, posypujemy pozostałą częścią startego sera i...

Gotowe! :)